Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в

...
Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в
Коментари Харесай

Пламен Младеновски, КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

Към днешна дата по груби първични изчисления  нещата се движат в порядъка 20-30% покачване, както на топлоенергията, по този начин и за електрическата сила за бита  от 1 януари, сподели пред БНР Пламен Младеновски, шеф на дирекция „ Електроенергетика и топлоенергетика “ в КЕВР.
По думите му има налични регулаторни принадлежности, тъй че „ нарастването да не е в тези граници “.

„ Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са избрани от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има покачване на цените, по отношение на динамичността на европейските пазари и на цената на газа главно. Промяната – дали ще е 20% или повече, разясняват се, хвърлят се едни проценти, аз се опасявам към този момент да разгласявам съответни проценти, защото е извънредно динамичен пазарът “, съобщи Младеновски в предаването „ Преди всички “.

На европейските пазари цените стремглаво порастват , на фючърсите на електрическата енергия, на природния газ, само че въпреки всичко сме в интервал, за който това е особено, уточни той.

Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има дефицит на природен газ, на ток и така нататък Смятам, че към декември ще имаме една наклонност, ясна, едно усмиряване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава към този момент мога да кажа по-точен %. “

Тази година дълготрайните прогнози се сменят всеки ден , означи специалистът. 

„ Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на към 65 евро, в този момент сега се търгуват на над 200 . “

На газовия пазар не се оправдава вярата за увеличени доставки. Освен Норвегия, останалите снабдители не престават да доставят единствено контрактуваните количества, които не покриват увеличеното ползване в резултат на възобновяване на европейската стопанска система, разясни Пламен Младеновски.
Въпреки по-високата цена на газа,  финансовото положение на топлофикациите не е толкоз разтърсено , тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата, уточни Младеновски.
„ Увеличението на електрическата сила до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон в този момент ще стартират проблемите на топлофикациите, защото тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова стартира акция от топлофикациите да желаят смяна в цените, защото действителните им загуби предстоят . “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР